top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiHolomed Clinica

Cautare si atentie, cele doua atuuri ale medicinii interne - interviu cu Dr. Roxana Ivan

Actualizată în: 24 aug. 2021

Pornește zi de zi spre cabinet cu ideea că dacă îți place ce faci, nu muncești nici măcar o zi, toată viața.


Ca medic specialist în medicină internă și supraspecializată în ultrasonografie generală, Dr. Ivan face medicină din pasiune și prin pregătire permanentă


”Implicarea în actul medical trebuie să fie totală. Întotdeauna mi-am dorit să fiu medic și să ajut oamenii. Acum se pare că ...îmi trăiesc visul.”






Face echipă bună cu ceilalți specialiști Holomed, pentru a transmite mai departe încredere și ajutor pacienților.


Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?


”Holomed este o clinică bine dotată. Recunosc faptul că mi-am dorit să lucrez aici pentru a avea acces la ecograful de înaltă clasă de care dispune și pentru faptul că pacientul aici are parte de o abordare multidisciplinară.

Surpriza plăcută a fost să descopăr aici oameni minunați, implicați, adevărați prieteni…


”De fapt sunt o norocoasă. Oriunde am lucrat am întâlnit oameni buni, deschiși la nou, cu interes total pentru pacienți!”


Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți și cât de ușor se pot preveni acestea?

”Deși medicina internă presupune o gama largă de afecțiuni, pacienții vin la mine cel mai frecvent pentru simptomatologie digestivă și cardiacă. De la simple dispepsii, la sindroame consumptive de etiologie neprecizată, care necesită nenumărate investigații.”

Cum am menționat mai sus, medicina internă presupune căutare și atenție la diferite semne și simptome, poate ascunse, care duc la alte diagnostice.”


Supraspecializarea dnei doctor în actualități în gastroenterologie, actualități în bolile hematologice și a microbiomul intestinal o determină să examineze pacienții la un nivel înalt și interconectat.

Ce îmi place cel mai mult la specialitatea mea este ca niciodată nu mă plictisesc, niciodată nu sunt 2 oameni la fel.”

Cum decurge o consultație în departamentul de medicină internă și cine vi se adresează cel mai des?

”Mi se adresează pacienți adulți de toate vârstele. Consultația presupune o anamneză amănunțită, examenul clinic general și bineînțeles examinările paraclinice și de laborator care clarifică diagnosticul ( ECG, ecografie abdominală, spirometrie s.a.m.d.). Patologia devine mai complexă cu înaintarea în vârstă și cum medicina internă presupune o examinare amănunțită a tuturor organelor și sistemelor, nu de puține ori am fost pusă în fața faptului că motivul prezentării a fost poate unul banal, dar printr-o examinare completă s-au descoperit patologii mai grave.”


Supraspecializările vă permit să consultați și să oferiți multiple soluții din medicina clasică și prin abordări integrative. Ce este ultrasonografia generală în care v-ați specializat și ce le oferiți pacienților prin aceasta?



”Ultrasonografia este metoda imagistică cea mai la îndemână în cabinetul de medicină internă și nu numai. Îmi permite vizualizarea diferitelor structuri ale corpului omenesc. Avantajele acestei investigații sunt: costul scăzut, ușurința efectuării, faptul că este neinvazivă, nedureroasă, neiradiantă și oricând repetabila, la nevoie.

Principiul ecografiei se bazează pe emiterea de către aparatul de ecograf a ultrasunetelor care ajung la diferitele structuri interne, informațiile fiind diferite în funcție de densitatea țesuturilor întâlnite în calea acestor ultrasunete. Un program pe calculator transformă ulterior informația în imagine, iar rolul medicului care efectuează procedura este să interpreteze aceste date.”


Desigur, această capacitate presupune pregătire permanentă, presupune o colaborare strânsă cu întreaga echipă și de asemenea actualizarea permanentă a informațiilor medicale.


”Medicina se face din pasiune. Relația dintre medic și pacient se construiește prin încredere, respect reciproc și multă răbdare, empatie și compasiune.”

Cum a schimbat pandemia dinamica la cabinet, cum vă influențează discuțiile și cum primiți pacienții?


”Pandemia a influențat toate aspectele vieții noastre. Am avut surpriza neplăcută ca după starea de urgență să descopăr oameni cu diagnostice grave care au amânat consultația din cauza pandemiei și au ajuns în stare severă.

Tocmai pentru a ajuta și persoanele care doresc să vină la medic dar nu reușesc să o facă fizic din diverse motive, clinica Holomed a construit o platformă online pentru consultații video, cu diferiți specialiști.

Pacienții îi primim în deplină siguranță și la clinică, cu respectarea normelor europene necesare și cu multă dorință de a-i ajuta.




Realizați și teste noi, ca cele care studiază microbiomul intestinal. Ce includ și cu ce ajută aceste servicii, pentru cei care sunt intrigați și doresc să știe mai multe?


”Sunt mereu în derulare studii ale microbiomului intestinal, iar dereglarea lui se considera a fi mai nou la baza majorității problemelor digestive. Mi se pare firesc să ne aliniem și noi la trendurile internaționale. Laboratorul din clinică ne ajută să ducem la capăt acest lucru prin analize complexe și actuale.”


FlorInScan, testul de de secvențiere ADN pentru evaluarea cantitativă a compoziției florei intestinale, oferă rezultate ce pot contribui semnificativ la stabilirea cauzei diverselor boli și la configurarea unor tratamente personalizate, cu ajutorul medicinei clasice și complementare.

Medicina clasică se bazează pe investigații clinice și pe medicație ca tratament. La Holomed, întreaga echipă abordează medicina altfel, cu mult accent pe interdisciplinaritate, pe psihologie și pe integrarea soluțiilor de medicină complementară.


Ce poziție aveți dumneavoastră legat de remediile naturiste? Folosiți sau recomandați aceste remedii și dacă da, în ce situații?

”Bineînțeles că le recomand. Folosesc remedii naturiste mereu pentru că sunt situații în care medicina clasică nu e de ajuns. Sunt studii de exemplu pe infecțiile urinare în care doar antibioticul nu e suficient. Trebuie asociat un dezinfectant natural de tract urinar.

Avem și exemplul patologiei hepatice, în care hepatoprotectoarele sunt obligatorii pentru a-i da posibilitatea ficatului să se repare.

Este patologia tubului digestiv, unde probioticele sunt imperios necesare.”


Clinica Holomed recomandă și crede în prevenția ce presupune un stil de viață sănătos, o dieta echilibrată, hidratare suficientă, mișcare și ținutul factorilor de risc sub control ( fumat, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială). Acestea sunt de fapt remedii pe termen lung.


Din gama largă de servicii, care sunt investigații pe care le recomandați oricui, chiar de azi și de ce?

”Recomand o dată pe an o ecografie, un ECG și un set de analize de laborator. Le recomand tocmai pentru a evita descoperirea tardivă a anumitor patologii.

” Întotdeauna a fost mai ușor să previi decât să tratezi.”

Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

Cel mai frecvent le recomand pacienților să adopte un stil de viață sănătos, nu un regim de 6 luni sau 1 an. Ci să își schimbe cu totul viața-n bine. Asta presupune mișcare regulată, dieta echilibrată și ideal urmărită de un nutriționist-dietetician și evitarea factorilor de risc.

Și să nu uităm de controale regulate medicale. Așa că....vă aștept.



Redacția: Ați citit un interviu cu Dr. Roxana Ivan, Medic specialist medicină internă la Clinica Holomed. Pentru o programare, accesați linkul AICI.



Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

989 afișări0 comentarii
bottom of page